Alkohol w pracy jest zabroniony – z nielicznymi wyjątkami.

Wykonywanie pracy w stanie nietrzeźwym, albo spożywanie alkoholu na terenie zakładu (lub w innym miejscu wykonywania obowiązków służbowych) zwykle jest kwalifikowane jako ciężkie naruszenie obowiązków pracowniczych. Pracownikowi grozi za to zwolnienie dyscyplinarne. Szczególna odpowiedzialność ciąży także na kierownikach, którzy nie mogą przymykać oczu na przypadki spożywania czy wnoszenia alkoholu do pracy.

Zdarzają się jednak wyjątki, gdy niewielka ilość alkoholu, spożywana po godzinach w kulturalnych warunkach i bez incydentów nie stanowi ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków pracowników. Jeden z takich wyjątków wskazał Sąd Najwyższy w wyroku z 24 września 2015 r., sygn.. akt I PK 120/15.

Jeśli jesteś subskrybentem publikacji Doradca kadrowego. Prawo pracy w praktyce
zaloguj się

Adres e-mail lub login:

Hasło:

Nie pamiętam hasła

Zapomniałeś hasła ?

kliknij tutaj

Zostań subskrybentem publikacji Doradca kadrowego. Prawo pracy w praktyce

ZOBACZ OFERTĘ